Verlies van gezondheid
Verlies van gezondheid is een ingrijpende gebeurtenis die impact heeft op het hele leven.
Gezondheid is een kostbaar goed en tegelijk zijn wij mensen zo kwetsbaar. Zomaar ineens word je (ernstig) ziek, krijg je een ongeval of belemmert een psychische aandoening je leven.
De tijd lijkt stil te staan en denken richting de toekomst lukt niet. Het maakt je bang en je voelt dat je lichaam niet meer zoals voorheen functioneert. Om je heen zie je de mensen doorleven, maar jouw leven is blijvend veranderd. Je bent ernstig vermoeid, je mist ledematen, je mobiliteit is minder of weg, je hebt altijd pijn of de behandelingen die je moet ondergaan zijn langdurig en ingrijpend.
Verlies van gezondheid heeft ook invloed op je omgeving. Je relatie kan onder druk komen te staan, je wordt afhankelijk, je kunt het huishouden niet meer doen of er voor de kinderen zijn. Misschien raak je je werk kwijt of moet je van baan veranderen. Allemaal ingrijpende verliezen.
Verlies van gezondheid kan ook oud verdriet, eerder verlies, oprakelen. Je voelt je uit het lood geslagen en gedachten en emoties lopen allemaal door elkaar heen.
Rouw
Als je een verlies van gezondheid meemaakt kom je in een periode van rouw terecht. Dat ziet er voor iedereen anders uit. Er staat geen tijd of periode voor rouw. Een verlies gaat namelijk nooit over en dus zou je kunnen zeggen dat rouwen leren leven met verlies is.
Rouwen is doorleven. Dóórleven, omdat het leven verder gaat. Dat kan een zoektocht zijn waarbij je tegen veel praktische en emotionele dingen aanloopt. Rouwen is ook doorléven, stilstaan bij wat je voelt, denkt, bij het gemis en bij alle herinneringen maar ook bij de dromen die nooit uit zullen komen.
Rouwen kost tijd en energie. Eigenlijk leren we nergens hoe we moeten rouwen. Hooguit heb je een goed voorbeeld gehad van je ouders of mensen in je omgeving. Juist in een periode van rouw kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Misschien heb jij die steun voldoende van de mensen om je heen. Gebruik die dan zo vaak je het nodig hebt. Praat over je verlies, dat helpt om alle gebeurtenissen tot rust te laten komen zodat je, stap voor stap, weer verder kunt met leven.
Welkom
Niet iedereen heeft mensen om zich heen bij wie hij terecht kan. Dan kan een verlies extra zwaar lijken of eenzaam voelen. Herken je je hierin en heb je behoefte om wel te praten over jouw verlies, ben je van harte welkom bij één van onze activiteiten of om eens een praatje te maken tijdens één van de open ochtenden.
Ook lotgenotencontact kan steunend zijn. Informatie hierover is te vinden op diverse websites. Zoek een lotgenotengroep die bij jouw aandoening past zodat je herkenning vindt.
Online cursus
Er is ook een mogelijkheid om een online cursus te volgen om aan de slag te gaan met jouw verlies.
Deze cursus is gebaseerd op het boek ‘Doorleven – Omgaan met verlies en rouw’ van Judith Stoker. In 11 modules ga je langs onderwerpen die met verlies en rouw te maken hebben. Elke module bestaat uit één onderwerp dat wordt uitgewerkt en waar je zelf mee aan de slag kunt door middel van vragen en opdrachten. Lees hier meer.
