Over ons
De gezichten achter de Schelp
De Schelp
Een nieuwe onderneming
‘Maar waarom hebben jullie het bedrijf ‘De Schelp’ genoemd?’ is een vraag die al verschillende keren gesteld is. April 2021. Sophie en ik zitten op een maandagmiddag samen aan haar keukentafel achter de laptop. We vullen onze gegevens in op de website van de KvK en maken een afspraak om onze nieuwe onderneming ook daadwerkelijk in te schrijven. Wat een mooie stap; eindelijk gaat het dan écht gebeuren.
‘s Avonds kan ik me natuurlijk niet inhouden. Ik wil het bekend maken; anderen laten meegenieten van onze plannen. Dus plaats ik een post op Facebook. Er komen hartelijke en enthousiaste reacties én een vraag: ‘Waarom ‘De Schelp’?’
Verlies en rouw
Ik vergeet het nooit meer. Het zal een jaar of 5 geleden zijn geweest. De telefoon gaat, een voor mij onbekend nummer. Ik neem op en Sophie stelt zich voor als een uitvaartondernemer uit Waddinxveen, ook christen, die mijn naam nu al een paar keer is tegengekomen. Ze wil graag kennismaken om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Het telefoontje, dat voor mij uit de lucht komt vallen, voelt als een knipoog uit de hemel. Ik ben zoekend waar ik met mijn praktijk de focus op wil leggen. De laatste tijd ben ik veel bezig met verlies en rouw. Verlies door overlijden, verlies van gezondheid, een onvervulde kinderwens… iedere keer kom ik het weer tegen. Ik zou er wel meer mee willen, maar waar moet ik beginnen?
We maken kennis, het klikt tussen ons en een paar weken later ben ik een avondje te gast op de rouwgroep die Sophie georganiseerd heeft. Het wordt een prachtige avond die naar meer smaakt. Als we een tijdje later samen, onder het genot van een kop koffie, de avond nabespreken ontstaat een mooi plan. We gaan de rouwgroep samen doen. Zo begint een bijzondere tijd waarin we elkaar steeds beter leren kennen, er een vriendschap ontstaat en we allebei steeds meer het verlangen krijgen om nóg meer van betekenis te kunnen zijn voor mensen die een verlies doormaken.
Plannen
Twee keer per jaar starten we een nieuwe rouwgroep en iedere keer weer zijn we verwonderd over alle mensen die komen. We hebben prachtige avonden met elkaar waarin we huilen, lachen, luisteren, informatie geven, met elkaar in gesprek zijn, creatief bezig zijn, samen zingen en bidden. Af en toe dromen we samen van wat we nog meer zouden kunnen doen. ‘Een weekend weg, dat zou mooi zijn: rouwd(r)agen’, oppert Sophie. Ook dat weekend komt er. Met z’n twaalven, in twee huisjes, hebben we drie kostbare dagen waarin we samen optrekken. We spreken af om in het voorjaar van 2021 een herhaling te doen. Niet wetend dat Corona roet in het eten zal gooien…
We hebben allerlei plannen; een vervolggroep, een thema-avond, iets voor jongeren, gewoon een ‘open huis’ zijn… maar niets komt van de grond. De coronaregels beperken ons én er is nog een andere hobbel. We hebben geen geschikte ruimte. De rouwgroep houden we in een zaaltje van de kerk, maar eigenlijk zouden we graag een eigen plek willen hebben waar we iedereen kunnen ontvangen. We houden alle vrijkomende ruimtes goed in de gaten, maar het valt niet mee.
En dan komt er iets op ons pad. Een prachtige ruimte op de gezellige Dorpstraat in Waddinxveen. Samen met onze mannen gaan we er kijken en we zijn dolenthousiast. Onze nuchtere echtgenoten stellen voor dat we eerst eens een bedrijfsplan in elkaar zetten, voor we besluiten nemen want alleen op enthousiasme gaat een onderneming het niet redden.
De Schelp
Wij hoeven niet lang te denken. Automatisch schrijf ik boven de opzet van het bedrijfsplan: ‘De Schelp’. Een naam die Sophie al een hele tijd geleden eens noemde. Ik vind hem prachtig. Als kind was ik al gek op schelpen. Ik groeide op aan zee en schelpen zoeken hoorde daarbij. Voor mij zijn schelpen, het strand, de zee, iets vertrouwds. Maar er is meer. Een schelp biedt bescherming aan het kwetsbare leven van een weekdier. Het diertje kan naar buiten komen, maar dreigt er gevaar, dan trekt hij zich terug in zijn schelp.
‘De Schelp’ een veilige plek voor mensen op hun kwetsbaarst. Dat is wat we willen zijn. Een plek waar ieder met verlies, welk verlies dan ook, welkom is. Waar verdriet de ruimte krijgt, er altijd koffie klaarstaat, een luisterend oor is, waar verhalen gedeeld kunnen worden, waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en waar je terecht kunt als je het moeilijk hebt. ‘De Schelp’ wordt een plek waar je op adem kunt komen, binnen kunt lopen, kunt bladeren in de boeken, waar je even gezelschap hebt en waar je ook boeken en kaarten kunt kopen.
Maar er is nog een mooie betekenis aan een schelp. Een schelp biedt ook stevigheid aan het weekdier dat daarin woont. De schelp groeit mee met het weekdier. Ook dat is wat we voor ogen hebben; tot steun zijn voor ieder met verlies maar ook: helpen groeien en ontwikkelen. We willen graag al onze kennis, kunde en ervaringen delen met anderen die beroepsmatig, in de omgeving, in de kerk of het pastoraat, door mantelzorg of vrijwilligerswerk te maken krijgen met verlies en rouw. Trainingen, workshops, lezingen organiseren om nog veel meer mensen de tools te geven hoe om te gaan met verlies.
Over ons
Over De Schelp
De Schelp - centrum voor verlies en rouw
Daarnaast worden er vanuit De Schelp trainingen gegeven voor hen die beroepsmatig of vanuit de omgeving te maken hebben met verlies en rouw.
Voor welke verliezen kan je in De Schelp terecht?
Er zijn verschillende soorten ingrijpende verliezen waar een rouwproces op volgt. Bij De Schelp ben je welkom als je te maken hebt met:
- Verlies door overlijden
- Verlies van gezondheid
- Verlies van relatie
- Verlies van bestaanszekerheid
- Onvervulde kinderwens
- Onvervulde dromen / Levende verliezen
Wat is rouwen?
Rouw is de reactie op een ingrijpende verlieservaring. Iedereen beleeft rouw op zijn eigen manier en er staat geen tijd voor een rouwproces. Rouw is heen en weer bewegen tussen twee realiteiten: de realiteit van het verlies en die van het leven dat verder gaat (herstel). Stilstaan bij het verlies betekent het doorleven van alle emoties die hierbij komen kijken, het gemis of verlangen onder ogen komen, herinneringen ophalen, etc. De realiteit van herstel betekent bezig zijn met het leven dat doorgaat ondanks het verlies. Weer aan het werk gaan, nieuwe uitdagingen aangaan, het dagelijks leven oppakken, nieuwe relaties aangaan, etc. Lees hier meer over rouw en rouwprocessen.
Boeken en websites
Er is ook een pagina met websites (link naar pagina ‘websites’) over verlies en rouw waar je meer informatie kan vinden over de verschillende soorten verlies.
Over ons
Initiatiefnemers De Schelp
Per 1 mei 2021 hebben wij, Sophie Hagen en Judith Stoker de handen ineen geslagen om ons samen in te zetten voor ieder die met verlies en rouw te maken heeft. De afgelopen jaren hebben wij twee keer per jaar een rouwgroep georganiseerd voor mensen die met verlies door overlijden te maken hebben. Ons verlangen is dat er ruimte is voor iedereen die met verlies te maken krijgt. Samen rouwen neemt het verlies niet weg maar maakt het wel beter te dragen.
Over Sophie Hagen
Mijn naam is Sophie Hagen. Samen met mijn man Harco heb ik 4 kinderen en mogen we de rijkdom ervaren om kleinkinderen te zien opgroeien.
Naast mijn functie die ik in de Schelp mag invullen, ben ik sinds 2003 werkzaam in de uitvaartbranche. In eerste instantie heb ik het vak mogen leren bij verschillende uitvaartondernemingen, waarna ik sinds januari 2015 samen met Harco ‘Noah Uitvaartbegeleiding’ gestart ben.
Al gauw werd me duidelijk dat voor nazorg, na een begrafenis of crematie, vaak geen oog en aandacht was. Dat heeft mij geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan, omdat er wel zeer regelmatig de behoefte aan verlies- en rouwbegeleiding was.
De functie van nazorgmedewerkster groeide in mij en ben ik binnen de uitvaartonderneming gaan ontplooien. Ook ben ik opleidingen gaan volgen bij de LSR (tegenwoordig het Landelijk Steunpunt Verlies) en mag me na het voltooien van die opleidingen ‘rouwbegeleider’ noemen.
Mijn passie voor dit mooie werk groeide en in die jaren ben ik Judith op het spoor gekomen. Al gauw was duidelijk dat wij de passie in het begeleiden van verlies en rouw delen. Er ontstond een vriendschapsband en een samenwerkingsverband dat nu uit mag monden in ‘De Schelp’.
Van harte hoop ik dat velen de weg naar De Schelp gaan vinden. Onze jarenlange ervaring in dit werkgebied, maar ook verlieservaringen in mijn persoonlijk leven, dragen eraan bij, dat we er voor iedereen die een beroep op ons doet, willen zijn.
Over Judith Stoker
Mijn naam is Judith Stoker. Samen met Jan Willem heb ik een gezinshuis in Waddinxveen waar we voor drie kinderen mogen zorgen. Ons huwelijk bleef ongewenst kinderloos, een verlies dat ik met me meedraag, en heeft ertoe geleid dat we eerst in Pleegzorg en later als gezinshuisouders werkzaam werden.
Daarnaast ben ik psychosociaal therapeut, gespecialiseerd in verlies en rouw. Mijn eigen levenservaringen, maar ook het verlies van dierbaren en gezondheid van mensen dicht om mij heen, hebben mijn passie voor de mens die lijdt aan het leven groot gemaakt. Voor meer informatie over mijn praktijk en therapie kun je terecht op mijn website (www.judithstoker.nl).
Schrijven is een andere grote hobby van mij. In boeken en blogs neem ik jullie graag mee onderweg en deel ik mijn hart. Mijn boeken werden ook aanleiding om spreekbeurten en lezingen te verzorgen. Iets dat ik met veel plezier doe.
De afgelopen jaren heb ik samen met Sophie diverse rouwgroepen begeleid en vind ik het iedere keer weer bijzonder en waardevol om een stukje mee te mogen lopen op de levensweg van mensen in rouw.
Het is mijn verlangen dat we elkaar in de Schelp mogen ontmoeten, dat we een fijne en troostende plek mogen zijn voor ieder die dat nodig heeft. We hebben elkaar nodig in dit leven en graag loop ik een eindje met je mee.
Onze missie
We willen ook degenen die om iemand met verlies heen staan ondersteunen en van informatie voorzien. Daarnaast willen we onze kennis en ervaringen delen met professionals en hen die in het werkveld met verlies en rouw in aanraking komen.