Ongewenst kinderloos
Ongewenste kinderloosheid is een vorm van onzichtbaar verlies.
Een gezin stichten is voor veel mensen op een gegeven moment een vanzelfsprekende volgende stap in hun leven. Voor sommigen is de kinderwens diep geworteld, voor anderen een bezegeling van hun liefde. Weer anderen willen graag hun ervaringen of hun genen doorgeven. Wat ook de reden van je kinderwens is, als er geen zwangerschap volgt is er op zijn minst sprake van teleurstelling. Iets dat je heel graag wilde, ligt niet binnen je bereik.
Onvervulde kinderwens
Misschien heb je wel een kind, of meerdere kinderen, gekregen maar is er in jouw leven toch een onvervulde kinderwens. In jouw hart was ruimte voor meer kinderen. Je verlangde daarnaar. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je kinderwens onvervuld blijft. Misschien zijn er problemen rondom vruchtbaarheid of is er zonder duidelijke oorzaak geen nieuwe zwangerschap gekomen. Soms kunnen stellen ook een andere behoefte hebben; is voor de één het gezin ‘compleet’ terwijl de ander nog een kinderwens heeft.
Een onvervulde kinderwens is een onzichtbaar verlies, door de omgeving vaak niet goed begrepen. ‘Je hebt toch een kind? Wees daar dankbaar voor!’ zal je misschien te horen krijgen. Maar jouw hart voelt leeg en pijnlijk. Ook jij mag rouwen om wat niet gekomen is en waar je zo naar verlangde.
Rouwproces
Misschien heb je een (lange) weg afgelegd met behandelingen en ben je uitbehandeld of misschien waren er voor jou geen passende opties. Misschien is er nooit een duidelijke oorzaak gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap. Hierdoor blijf je steeds hoop houden maar het kan ook iedere keer weer heftige gevoelens van teleurstelling, frustratie en verdriet oproepen.
Een onvervulde kinderwens betekent dat je afscheid moet nemen van een droom die je had. Jouw ideeën over hoe jullie toekomst eruit zou komen te zien kloppen niet meer. Je komt in een rouwproces terecht.
Net als bij ieder ander rouwproces zijn er twee belangrijke pijlers. Aan de ene kant heb je te maken met een verliesgericht proces waarbij je de pijn en het verdriet, en alle emoties die kunnen meespelen, onder ogen ziet. Aan de andere kant is er het herstelgerichte proces waarbij je je gaat oriënteren op hoe je je leven wilt gaan invullen.
Gevolgen
Het is soms moeilijk om in woorden te vatten wat ongewenste kinderloosheid met je doet. Voor de buitenwereld lijkt je situatie ongewijzigd, terwijl voor jouw gevoel je leven stil staat.
De situatie heeft natuurlijk ook effect op je relatie. Jullie worden niet de ouders van jullie gewenste kindje. Hoe je hier als individu én als stel mee omgaat, is heel persoonlijk. Hoe je een onvervulde kinderwens ervaart, kan voor jou en je partner ook heel verschillend zijn. Het kan spanning geven in de relatie, of het kan iets doen met hoe jij jezelf of de zin van het leven ervaart.
Het is soms ook lastig om met situaties in je omgeving om te gaan die voor jou pijnlijk confronterend zijn. Bijvoorbeeld als vrienden wel een kindje krijgen, een uitnodiging voor een kraamfeest, het dopen of opdragen van kinderen in de kerk.
Welkom
Als je merkt dat de onvervulde kinderwens negatieve gevolgen heeft voor jezelf of voor jullie relatie, praat erover met anderen of kom eens langs op één van de open ochtenden of bij een activiteit van de Schelp.
Wil je zelfstandig aan de slag dan kun je ook de online cursus ‘Doorleven – Leren leven met een onvervulde kinderwens’ volgen. Dit kan ook met begeleiding per email van Judith Stoker.
