Verlies en rouw
Informatie
Verlies & rouw
Bij een verlies denken we al snel aan een verlies door overlijden. Maar er zijn meer ingrijpende verliezen in ons leven die om een rouwproces vragen.
Rouw is de reactie op het meemaken van een ingrijpend verlies. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, mannen en vrouwen rouwen meestal verschillend en ook kinderen gaan op hun eigen manier met rouw om.


Verlies
Rouw
Bij het woord verlies denken we al snel aan een verlies door overlijden. Maar er zijn meer verliezen die rouw met zich meebrengen:
- Verlies door overlijden
- Overlijden algemeen
- Overlijden kind
- Suïcide
- Abortus
- Verlies van (lichamelijke en psychische) gezondheid
- Verlies van relatie
- Verlies van bestaanszekerheid (inkomen, werk, etc.)
- Levende verliezen
- Onvervulde kinderwens
- Ongewenst single
- Een kind met beperkingen
Een andere bekende theorie is die van de rouwtaken (William Worden) Mooi aan deze theorie is dat rouwen als een actief proces wordt beschreven. Je hebt ‘rouwarbeid’ te verrichten. Rouwen is hard werken en kost veel energie.
De nieuwste theorie is het duale procesmodel (Margaret Stroebe en Henk Schut). Dit model stelt dat rouwen een heen en weer bewegen is tussen twee polen: verlies en herstel. Je kunt rouwen zien als roeien met twee riemen: de ene riem gaat over stilstaan bij het verlies en het doorleven van alles wat daarbij hoort; de andere riem gaat over de draad van het leven weer oppakken en ondanks het gemis doorleven.
Als je rouwen met roeien vergelijkt zou je kunnen zeggen dat het topsport is. En dat is ook zo. Rouwen heeft impact op alle aspecten van het leven. Je kunt er zelfs lichamelijke klachten door krijgen. Voor rouw staat geen tijd. Het verlies gaat mee het leven in. Weliswaar gaan de scherpe emoties er na verloop van tijd af, maar je verweeft het verlies als het ware met je leven. Soms is het gemis zomaar weer in alle hevigheid aanwezig en dan heb je weer tijden dat je er nauwelijks bij stil staat.

“Verlies is een wond die verzorging nodig heeft. Een wond die van binnenuit geneest. Een pleister plakken of hechtingen aanbrengen heeft geen zin en maakt het eerder erger. De open wond mag gespoeld worden met tranen, de troep mag eruit. Zo kan hij heel langzaam dichtgroeien tot slechts een litteken overblijft. Een litteken dat soms heel gevoelig is. “
Meer informatie
- Rouw en emoties
- Verstoorde rouw
- Rouwgroep
- Geloof
- Praktische tips bij rouw
- Tips voor de omgeving
- Boekenlijst
- Websites
- Aanbod trainingen (professionals)



